Skötselråd för smycken

Savanni granskar kontinuerligt smyckenas skick och förpackningsavdelningen strävar till att noggrant granska varje produkt före den skickas till kunden. Smyckena är ändå bruksföremål och deras hållbarhet påverkas av material och rätt användning. Följ alltså dessa skötselråd för att dina smycken ska hållas vackra så länge som möjligt.

Vår kundbetjäning hjälper gärna till vid alla typer av frågor på adressen info@savanni.com.

AKRYL                                       

Det lönar sig att regelbundet rengöra platsmycken eftersom de lätt samlar på sig smuts. Plastsmyckena tål varken kokning eller starka rengöringsmedel. Vid rengöring av plastsmycken kan du använda tvål och varmt vatten alternativt väldigt mild antiseptisk lösning.

Akrylplast tål inte sterilisering i en autoklav.

BIOFLEX & PTFE

Bioflex smycken och PTFE tål bättre än akryl olika slag av rengöringsmedel men också varmt vatten och tvål lämpar sig bra för att rengöra de här smyckena. PTFE tål sterilisering i en autoklav men detta rekommenderas däremot inte för bioflex smycken.

BRASS RHODIUM

Mässing kräver inte mycket skötsel men det lönar sig att skydda dessa smycken från kemikalier (exempelvis parfym, smink, hårspray). Undvik också att i onödan blöta ner mässingsmycket för att smyckets yta ska hållas vackert så länge som möjligt. Det här betyder i praktiken att exempelvis stora septumringar, där smyckesdelen är gjord av mässing, med fördel kan tas bort före du idrottar, bastar eller simmar – havsvatten är speciellt skadligt för smycket. Om du vill ha ett stort och dekorativt septumsmycke som bättre tål en varm strandsemester lönar det sig att välja en modell som helt och hållet gjorts av kirurgiskt stål.

SILVER

Silver blir oftast mörkare vid användning men det är lätt att rengöra och polera silversmycken. Det finns olika hjälpmedel för rengöring av silver. Poleringsvätska för silver är extremt lätt och snabbt att använda eftersom smycket bara behöver doppas ner i vätskan för en stund och sedan ser smycket ut som nytt igen! Efter doppningen ska silversmycket noggrant sköljas med vatten så att det inte lämnar rester av rengöringsmedlet på smycket. Till sist torkas smycket av exempelvis med en mjuk duk. Det lönar sig ändå att komma ihåg att rengöringsvätskan också avlägsnar mörka detaljer som avsetts som dekoration och därför lämpar sig en poleringsduk bättre för rengöring av sådana här smycken. Poleringsduken passar också bra för rengöring av framför allt silversmycken och silverkedjor med slät yta. Hjälpmedel för rengöring av silver säljs exempelvis i guldsmedsaffärer.

KIRURGISKT STÅL

Kirurgiskt stål är ett väldigt hållbart material som varken blir mörkt eller skråmas lätt. Om ditt smycke innehåller smyckestenar eller olika färgalternativ ska du också läsa de delar längre ner på den här sidan som rubricerats smyckestenar & strass samt guldfärgade smycken.

För att rengöra smycken som gjorts av kirurgiskt stål kan du använda exempelvis milt rengöringsmedel och varmt vatten.

GULD

Också äkta guld kan bli mörkare vid användning och det lönar sig därför att nu som då rengöra och polera smycken som gjorts av guld. För det här ändamålet lämpar sig rengöringsdukar som kan fås från guldsmedsaffärer och med vars hjälp guldsmycket återfår sin ursprungliga färg och glans. Var ändå försiktig när du polerar smycket eftersom kraftigt gnuggande inte lämpar sig för exempelvis sådana smycken som dekorerats med små stenar eller navelsmyckens hängande delar.

Guldsmycken kan också rengöras med hjälp av tvålvatten. Fukta en mjuk duk med tvålvatten och massera smyckets yta lätt. Det bästa resultatet fås om du använder dig av tunna handskar när du rengör smycket. Guldsmycken som innehåller stenar och pärlor bör inte doppas i vätskan eftersom dekorationens fäste kan ta skada av detta. Om det handlar om ett värdefullt smycke rekommenderar vi rengöring vid en guldsmedsaffär.

TRÄ

Eftersom du bör undvika att blöta ner träsmycken alltför mycket ska du helst avlägsna smycken som gjorts av trä före du duschar, bastar eller simmar.

Träsmycken kan skötas om genom att rengöra dem med milt tvålvatten och genom att smörja in dem med olja efteråt. Oljor som lämpar sig för det här är kokosolja, olivolja eller någon annan naturlig olja. Inoljning hindrar att träet spricker och gör att smyckets yta hålls vacker. Piercingsmycken som gjorts av trä tål inte sterilisering i en autoklav.

HORN

Smycken som gjorts av horn klarar bättre än träsmycken av att bli våta men det rekommenderas att också hornsmycken avlägsnas före du duschar, bastar eller simmar.

Hornsmycken tål lätt rengöring med mild tvål och kan torkas av med mjukt tyg. Polering genom inoljning nu som då rekommenderas också.

SILIKON  

Ytan på silikonsmycken samlar på sig damm och smuts när smyckena används men de går lätt att rengöra smyckena med milt rengöringsmedel och ljummet vatten. Silikon tål sterilisering i en autoklav.

TITAN

Tack vare sin tålighet är titan ett mycket bekymmersfritt material – det varken nöts eller skråmas lätt. Färgad titan kan blekna med tiden men färgens blekning är inte skadligt.

Titansmycken är lätta att rengöra med hjälp av mild två och varmt vatten. Smyckenas yta går också att polera. Titan tål också sterilisering i en autoklav.

SMYCKESTENAR & STRASS

Många smycken har dekorerats med stenar eller strass och hållbarheten på deras fäste beror på stenens storlek och på vilket sätt stenen fästs i smycket. De mest hållbara stenarna är sådana som infattats i smycket eller fäst på det med hjälp av små tänder. Limmade stenar faller naturligtvis lättare av. Exempelvis nässmycken finns i två olika modeller i vårt sortiment. På den ena modellen har stenen limmats fast och den här modellen ser kanske vackrare ut men redan den knappa limytan kan göra att stenen faller från smycket. På den andra modellen har smyckena försetts med en infattad sten som möjligtvis inte ser lika vacker ut med sina små tänder men som tåligt hålls kvar också vid flitig användning av smycket. Vi har alltså smycken av båda dessa modeller – valet är ditt.

De små limmade smyckestenarna faller lätt från smycket var de än sitter på smycket så undvik därför att smycket faller exempelvis på hårt golv – det här leder garanterat till att smycket tar skada. Det lönar sig också att undvika att blöta ner smycket alltför mycket varken i vatten eller i rengöringsmedel för att förebygga att limytan hålls stark så länge som möjligt. Ju mindre stenen är desto mindre är limytan och desto ömtåligare är smycket.

Om du vill ha ett piercingsmycke som dekorerats med många små glittrande kristallstenar ska du välja ett smycke ur vår Crystal Collection - kollektion. De här glittrande stenytorna har överdragits med en genomskinlig film för att försäkra att stenarna inte faller från smycket. Observera ändå att den här täckande filmen inte tål hög värme eller överdriven väta.