Material information

Piercingsmycken av akryl, akrylsmycken

Plast kan böjas på många olika sätt och akryl är därför ett säkert och vanligt använt material för piercingsmycken. Speciellt stora töjsmycken, tunnlar, pluggar samt lösa kulor är ofta gjorda av akryl. Bra sidor med akryl är dess lätthet, som gör att inte ens stora töjsmycken är tunga, samt materialets förmånlighet. Urvalet är också stort – såväl gällande färger och mönster som modeller.

Den negativa sidan med akryl är att materialet inte andas. Därför måste man se noga till smyckets renhet och goda hygien för att undvika obehagliga lukter. Det rekommenderas att akrylsmycken enbart används i en piercing som redan läkt. Vi avråder dessutom från att använda akrylsmycken kontinuerligt och under en lång tid.

Akrylsmycken kan tvättas med tvål och varmt vatten eller med väldigt milda antiseptiska lösningar. Använd inte starka kemikalier eller alkohol när du rengör akrylsmycken. Akryl tål inte sterilisering i en autoklav.

Piercingsmycken av akryl som skruvas fast tycker inte om våld – se alltså till att inte använda för kraftiga tag med piercingsmycket så att inte gängorna som gjorts av plast går sönder. Det lönar sig också att undvika alltför varma temperaturer när du använder akrylsmycken.

PTFE och bioflex piercingsmycken

PTFE och bioflex är perfekta material för det initala smycket i din nya piercing eftersom det handlar om hypoallergena och allergifria material. De här materialen är flexibla och lätta och formar sig således efter din kropp samtidigt som deras lätthet förhindrar att piercinghålet rivs sönder eller växer igen. Båda materialen är böjbara men PTFE är aningen mer böjlig än bioflex. Båda materialen är genomskinligt ljusa. PTFE och bioflex används bland annat som material i graviditet navelsmyckens långa och flexibla stav. Bioflex är också populärt i läppsmycken eftersom det är ett mjukt material som är skonsammare mot dina tänder och ditt tandkött än vad kirurgiskt stål eller titan är.

PTFE och bioflex går lätt att bryta av till den längd man önskar. När du brutit av en stav kan du skapa gängor i staven exempelvis med en kula av kirurgiskt stål genom att helt enkelt skruva kulan på plats. Tack vare det här kan du använda graviditet navelsmycken också efter graviditetstiden.

PTFE tål sterilisering i en autoklav och bioflex tål bra olika slag av rengöringsmedel.

Fördelar med materialet:

Flexibilitetet. Till skillnad från smycken av metall formar sig de här smyckena efter din kropp. PTFE är aningen mer flexibelt än bioflex.

Lätthet. Lättheten hos materialen PTFE och bioflex förhindrar att piercingen rivs sönder eller växer igen.

Hypoallergena alltså allergifria säkra material. Om du är allergisk för traditionella metallsmycken är PTFE och bioflex bra alternativ.

Hållbarhet. PTFE och bioflex är plastlika hållbara material.

Justerbara. Stavarna på smycken som gjorts av PTFE och bioflex kan lätt brytas av. Du kan bryta av staven till önskad längd och skapa gängor i den exempelvis med hjälp av en kula av kirurgiskt stål helt enkelt genom att skruva fast kulan på staven som gjorts av PTFE eller bioflex.

Förändringsbar. Du kan köpa smyckeskomponenter eller använda koner eller lösa kulor du redan har hemma för att bygga ditt eget smycke. Skruva bara fast din egen lös kula på en PTFE eller bioflex stav som klippts av till önskad längd och voilà så har du skapat ett unikt piercingsmycke.

Mässingsmycken som ytbelagts med rhodium

PI Savannis sortiment finns bland annat fake septumsmycken och öronclips som gjorts av brass rhodium. Det handlar alltså inte om ett material som piercar din hud utan mässing används i smyckenas smyckesdelar eller i fake smycken. Mässing ger en underbar stämning av nostalgi och gångna tider och det ger smycket ett antiklikt utseende. Materialets yta är inte glänsande utan matt och det är därför lätt att kombinera med många olika material.

Mässing kräver inte mycket skötsel men det lönar sig att skydda smycket från starka kemikalier (exempelvis parfymer, smink, hårspray). Undvik också att väta ner ett mässingsmycke i onödan för att ytan ska hållas vacker så länge som möjligt. Det här betyder i praktiken att stora septumringar, vars smyckesdel gjorts av mässing, helst ska avlägsnas före du idrottar, bastar eller simmar – havsvatten är speciellt skadligt för smycket. Om du alltså vill ha ett stort och dekorativt septumsmycke, som bättre tål en varm strandsemester, rekommenderar vi att du väljer en modell som i sin helhet gjorts av kirurgiskt stål.

Mässing kan rengöras med milt tvättmedel och sköljas med vatten. Ytan kan också poleras med hjälp av en mjuk duk.

Silversmycken & skötsel av silversmycken

I Savannis sortiment finns många olika silversmycken; silverörhängen, silverberlocker, silverkedjor, silverringar, silverarmband, nässmycken och ankelkedjor av silver samt tåsmycken av silver. De här smyckena hittas lätt på vår hemsida genom att begränsa materialet i varje produktgrupp till silver. I en del piercingsmycken har silver använts som dekorationsmaterial (det vill säga materialet som piercar din hud är inte gjort av silver). Sådana här smycken är exempelvis en del hängande navelsmycken där den hängande delen är gjord av silver. Vi har också ett enormt urval av nässmycken som gjorts av silver.

Alla Savannis silversmycken är gjorda av 925 silver alltså så kallad sterling silver. Savanni har ett eget, registrerat, namnstämpel för silversmycken (SVN). Enligt finländsk lagstiftning är viktgränsen för silverstämpling 10g. Tukes register för namnstämplar hittas här: http://nimileima.tukes.fi/.

HSilver blir oftast mörkare vid användning men det är lätt att rengöra och polera silversmycken. Det finns olika hjälpmedel för rengöring av silver. Poleringsvätska för silver är extremt lätt och snabbt att använda eftersom smycket bara behöver doppas ner i vätskan för en stund och sedan ser smycket ut som nytt igen! Efter doppningen ska silversmycket noggrant sköljas med vatten så att det inte lämnar rester av rengöringsmedlet på smycket. Till sist torkas smycket av exempelvis med en mjuk duk. Det lönar sig ändå att komma ihåg att rengöringsvätskan också avlägsnar mörka detaljer som avsetts som dekoration och därför lämpar sig en poleringsduk bättre för rengöring av sådana här smycken. Poleringsduken passar också bra för rengöring av framför allt silversmycken och silverkedjor med slät yta. Hjälpmedel för rengöring av silver säljs exempelvis i guldsmedsaffärer.

Piercingsmycken av kirurgiskt stål & stålsmycken

Kirurgiskt stål torde vara det vanligaste materialet i piercingsmycken och det kan användas i läkta piercingar. Kirurgiskt stål är som material tyngre men billigare än titan och urvalet av smycken som gjorts av kirurgiskt stål är därför bredare. Kirurgiskt stål är ett ytterst hållbart material som varken skråmas eller nöts lätt och som inte heller lätt blir mörkare. Kirurgiskt stål tål sterilisering i en autoklav. Förutom piercingsmycken finns det också halsband, armband, örhängen och ringar i vårt sortiment som gjorts av kirurgiskt stål.

Enligt EU-direktiv 94/27/EC får nickel avge högst 0,5µg/cm² nickel per vecka. Kirurgiskt stål uppfyller det här kravet och det anses därför vara ett material som lämpar sig för läkta piercingar. Gränsen för hur mycket nickel en piercings initiala smycke får avge är å andra sidan 0,2 µg/cm²/vecka och på grund av det här används titan istället för kirurgiskt stål i läksmycken. Finlands tull testar nickelhalten i importerade smycken på regelbunden basis och våra smycken uppfyller EU-direktiven.

För rengöring av kirurgiskt stål kan exempelvis milt tvättmedel och varmt vatten användas.

Guldsmycken och piercingsmycken av äkta guld

Guld är ett material som inte kräver så mycket presentation eftersom vi alla vet vilka egenskaper guld har och den underbara känsla av lyx som ett guldsmycke ger till sin bärare. Det finns många olika material med guldfärg; förgyllt silver, PVD-stål, anodiserad titan och många fler. Men det enda smycket som för evigt kommer att behålla sin guldfärg är ett smycke av äkta guld. Om du alltså vill ha ett navelsmycke som för evigt kommer att vara guldfärgat ska du investera i ett äkta guldsmycke – priset kanske svider lite men smycket kommer alltid att behålla sitt värde.

I Savannis sortiment finns piercingsmycken av äkta guld, örhängen av guld och nässmycken av guld. Guldsmycken finns att fås såväl i 9 karat och i 14 karat. En del av våra piercingsmycken som gjorts av guld är beställningsprodukter och deras leveranstid kan således vara 2-4 veckor. Om en produkt har en längre leveranstid än normalt nämns detta skilt för produkten.

Träsmycken

Bland piercingsmyckena användas trä som material främst i töjsmycken, tunnlar och pluggar. Piercingsmyckena som gjorts av trä framhäver bärarens naturliga skönhet och de passar väl såväl till vardag som till fest. Eftersom träsmyckena görs för hand och träytans färg och mönster alltid är unik är de här smyckena personliga och det finns inte två likadana.

Trä är ett behagligt material för stora piercingsmycken eftersom det är lätt och andas. Det rekommenderas ändå att man inte använder smycken av trä i oläkta piercingar på grund av materialets porositet. Det porösa materialet gör också att piercingsmycken som gjorts av trä kräver regelbunden vård och det lönar sig att undvika överdriven nedblötning av smyckena – ta alltså av dig smycket före du bastar, simmar eller duschar.

Träsmycken kan skötas om genom att rengöra dem med milt tvålvatten och genom att smörja in dem med olja efteråt. Oljor som lämpar sig för det här är kokosolja, olivolja eller någon annan naturlig olja. Inoljning hindrar träet från att spricka och gör att smyckets yta hålls vacker. Piercingsmycken som gjorts av trä tål inte sterilisering i en autoklav.

I Savannis sortiment finns töjsmycken av trä, träpluggar, halsband av trä samt ett stort urval av träörhängen. Vi införskaffar våra träsmycken från små hantverkare så genom att bära ett vackert träsmycke stöder du också lokala hantverkares levebröd. Tack vare att vi importerar produkterna själva kan vi försäkra oss om att det inte använts barnarbete i produktionen av smyckena.

Smycken av horn & ben

Horn och ben används som smyckesmaterial främst i töjsmycken och i stora pluggar. I vårt sortiment finns också tribal-inspirerade smycken som gjorts av horn. Smycken, som gjorts av horn, kan endast användas i piercingar som redan läkt.

Det horn och ben som använts i våra smycken härstammar från vattenbuffeln. Eftersom vattenbuffeln är ett väldigt värdefullt djur i Asien dödar man aldrig djuret enbart för smyckenas skull utan det material som används i smyckena har fåtts efter att djuret dött. Vi anser att man kan använda hornsmycket med gott samvete eftersom nyttoanvändning av hela djuret efter att det dött är smart också ur en ekologisk synvinkel.

Det lönar sig att undvika att blöta ner smycken som gjorts av horn och ben – även om de inte är lika ömtåliga som träsmycken. Smycket tål lätt rengöring med mild tvål och kan torkas med en mjuk duk. Det rekommenderas också att man nu som då polerar smycket med olja.

Alla våra smycken som gjorts av horn och trä införskaffas från små hantverkare. Tack vare att vi sköter importen själva kan vi försäkra oss om att man inte använt sig av barnarbete i produktionen av smyckena.

Piercingsmycken av silikon

Silikon är ett mjukt och flexibelt material som tack vare sin lätthet lämpar sig väl speciellt för stora pluggar och töjsmycken. Det finns oändligt av färgalternativ och många silikonsmycken ger en passlig dos rivighet och edge till din stil.

Akryylin negatiivinen puoli on materiaalin hengittämättömyys. Korun puhtaudesta ja hyvästä hygieniasta tulee huolehtia, jotta epämiellyttävältä hajulta vältytään. Akryylikoruja suositellaan ainoastaan parantuneeseen lävistykseen. Emme myöskään suosittele akryylikoruja jatkuvaan, pitkäaikaiseen käyttöön.

Silikon är ett allergifritt material som tål sterilisering i en autoklav. Silikonsmycken kan rengöras med svagt tvättmedel och ljummet vatten.

Titansmycken

Titan är ett lätt material som går att omforma och materialet lämpar sig för såväl allergiker som för nya piercingar. Titan har en vackert mörkgrå färg men titanens färg kan ändras genom att adonisera det. Färgad titan kan blekna med tiden men det är inte skadligt.

Titansmycken är lätta att rengöra med mild tvål och varmt vatten. Smyckenas yta kan också poleras. Titan tål sterilisering i en autoklav.

Om du inte vill pruta på kvaliteten på ditt smyckesmaterial ska du välja titan. I Savannis sortiment finns förutom piercingsmycken av titan också ringar av titan som är ett stiligt alternativ som exempelvis kan användas som en förlovningsring. Den titan som används i våra smycken har kvaliteten G23.